36 Manchesters

36 Manchesters

Statuen (ovenfor) mindes den støtte, som Manchesters arbejdende folk gav i kampen for afskaffelse af slaveri under den amerikanske borgerkrig.

Ved at støtte Unionen under præsident Lincoln på et tidspunkt, hvor der var en økonomisk blokade i de sydlige stater, blev Lancashire-bomuldsarbejdere nægtet adgang til rå bomuld, hvilket medførte stor arbejdsløshed i bomuldsindustrien.

Uddrag af præsident Lincolns brev til Manchesters arbejdende folk, der takker dem for deres hjælp, gengives rundt statuen s sokkel.

UDTRÆDELSE AF ADRESSE FRA MANCHESTERS ARBEJDSMÆSSIGE MENNESKER TIL HANS UDDANNELSE ABRAHAM LINCOLN, PRÆSIDENT FOR AMERIKAS FORENEDE STATER. Det er ofte og flittigt repræsenteret, at forsøget på at vælte denne regering, der blev bygget på grundlag af menneskerettighederne, og at erstatte det, som udelukkende skulle basere sig på slaveri, sandsynligvis ville få Europas fordel.

Gennem de disloyale borgers handlinger har Europas arbejdende folk været udsat for et alvorligt forsøg med det formål at tvinge deres sanktion til dette forsøg. Under omstændighederne kan jeg ikke kun betragte dine afgørende udtalelser om spørgsmålet som et eksempel på sublim kristen heltemod, som ikke er blevet overgået i nogen alder eller i et hvilket som helst land. Det er virkelig en energisk og igen inspirerende forsikring om den iboende sandhed og den ultimative og universelle triumf af retfærdighed, menneskehed og frihed.

Jeg hilser denne udveksling af følelser derfor som et augury, at hvad der end måtte ske, uanset ulykke kan komme i vejen for dit land eller min egen, vil den fred og det venskab, der nu eksisterer mellem de to nationer, være som det vil være mit ønske om at gøre dem evigt. ‘

Abraham Lincoln 19 januar 1863.

Som følge af Lancashire-bomulds hungersnød blev mange familier tvunget til at forlade byen Manchester for at finde arbejde andetsteds.