Det sidste årti medfører fornyelse

Det sidste årti medfører fornyelse

I sidste uge skrev jeg om alt, hvad vi har opnået i de sidste 10 år. For alle forstyrrelser, spild, sociale stammer og ar i vores fantastiske landskab har Bakken oljebom Billige Moncler Jakke Dame bragt så mange fordele for befolkningen i North Dakota, at vi ville være vanvittige at decry det eller at ønske, at det aldrig var sket.

Det betyder ikke, at vi ikke kunne have styrt ting bedre, tempoet for udviklingen mere rimeligt, håndhævet vores reguleringsprotokoller mere ansvarligt og aftalt at kæmpe hårdt for at bevare nogle virkelig ekstraordinære offentlige rum i badlands og butte land vest for Missouri River .

I løbet af dette årti døde min ven, Patti Perry, fra Marmarth. Hun var en af ​​de mest ekstraordinære mennesker, jeg nogensinde havde mødt. Hun var stor, åbenlyst, sparsomt sarkastisk, ekstremt intelligent, generøs, ressourcefuld og sjov. Hun var et af de mennesker, du kalder ornery som et udtryk for højeste ros. Hun havde cirka 320 dårlige hårdage om året, men du skulle have set hende slagtning en svin, mælk 400 mælkehud to gange om dagen, køre en grusbil til Gillette eller Durango, slå ned en uhøflig beruset i en bar, skriv et føderalt tilskud , vidne for kongressen, døm en rodeo eller skyde en coyote alle før morgenmad. Jeg elskede hende; hun kunne godt lide mig godt nok En gang, da jeg gjorde noget rigtig nøgen, sagde Patti: ‘Der er to slags dumme: Der er dumt, og så er der dig!’

Jeg troede, at hun ville leve for evigt, dels fordi hun havde lovet at stjæle min krop ved min begravelse, så kast mig op på en stillads i en skjult coulee tilbage af Pretty Butte. Jeg så ikke hende ofte nok, da jeg flyttede hjem, fordi jeg troede, jeg var optaget, og jeg var sikker på, at hun var udødelig. Det er et af mit livs dybeste beklagelse. Når jeg sagde eller gjorde noget, der ramte hende som moronisk eller helt mangler i sund fornuft, ‘lægger hun hårdt højt og siger:’ Du gør mig craaazy, ‘udbrød ordet galt, indtil du bare ville gå til craaawl i et hul. Det var et af de mest bekræftende refrains af mit liv. Hun var lige så autentisk en person som jeg nogensinde har mødt.

Art Link døde 1. juni 2010. Jeg kan ikke sige, at han var min ven, fordi han var en stor mand, og jeg er bare en North Dakotan, meget yngre, langt mindre rodfæstet i landet. Men jeg ærede mig Art Link. Indvandrernes søn, født i nogle af de mest hårde scrabble land på Great Plains, fortsatte Art Link til at være guvernør i North Dakota på en kritisk tid i vores historie. I begyndelsen af ​​1970’erne, da det var helt muligt, at vi ville blive det, han kaldte ‘en energiofferingszone’ til gavn for andre steder, udtalte han måske det klogeste ord i North Dakota’s historie. Han sagde, at han ikke kunne støtte enhver økonomisk udvikling, der repræsenterede en ‘engangs høst’.

Han sagde, at vi må have den moralske fantasi til at tænke ud over de økonomiske muligheder i øjeblikket til den senere tid ‘når landskabet er stille igen’, og vi må have det moralske mod at altid forlade North Dakota bedre, end vi fandt det.

Hvis lederskab får folk til at gøre det, de ved, at de skal gøre, men ikke har haft styrken til at gøre alene, så var Art Link (1914 2010) en af ​​de største ledere i North Dakota historie.

Da jeg flyttede hjem for 10 år siden, var min datter bare 11 år gammel. Hun kunne stadig finde noget så sjovt, at hun snurrede sodavand gennem næsen. Hun skulle stadig være gemt i dengang. Hun levede på makaroni og ost. Hun troede stadig, at voksne ved, hvad de taler om. Hun elskede at slappe af i hendes jammies. Hun samlede bamser og hun stod i køen hele natten for at købe den nyeste Harry Potter-roman. Hun var hun er mit alt.

Jeg skrev om hende ofte i denne kolonne. Faktisk er en af ​​mine vigtigste taknemmelser til Ken Rogers, nu pensioneret, som inviterede mig til at skrive til Tribune, at han gav mig mulighed for at krønike ritualerne af hendes barndom og ungdom, rites af passage af en lille by Great Plains pige: amtet messen, den svin der gik væk, kvælden af ​​hjemkomst, den dreng, der druknede i en kornbil, den første dato alle de små dramaer i barndommen, der er så hjerteskærende i deres midlertidige intensitet. På en vis måde voksede min datter op her på denne side.

Jeg skriver ikke meget om hende længere, fordi hun i hvert fald ikke længere er et barn i de store sletter. Hun siger, at hun vil vende tilbage til Dakota et af disse år, men jeg vil tro på det, når jeg ser Vi løfter dem til eksport. Hun er den centrale figur i mit liv. Tak for at lade mig elske hende højt på disse sider.

Der er tidspunkter, hvor jeg så gerne vil vende uret til æraen, da vi ikke kunne køre ved en minigolfbane uden at skulle vende ind, da hun huskede sine linjer for ulykkelige kirke julemiddags, da vi svømmede i hver motel swimmingpool , da vi byggede tæppe fort i stuen. Da hun sagde ‘far’ på en måde, der spændte mine knæ.

Mit kvarter var åbent prærie, da jeg flyttede ind i 2005. Nu er det bare en dejlig underopdeling. Jeg tror ikke på princippet om NIMBY ‘ikke i min baghave.’ Jeg burde have vidst, at Bismarck ville vokse dramatisk. Stadig savner jeg min meadowlark (chanticleer), som vendte tilbage hvert år for at bringe en ren skønhed til mit liv, indtil vi bulldozede sit levested, og han gik til renere græsarealer. Jeg hører coyotes kun et halvt dusin gange om året nu. De var engang en næsten daglig yppe og hylle af vildskab i mit liv. Og jeg beklager kvæg prøver ikke længere at spise min majs fra den anden side af deres græsgange.

‘Du ved det,’ sagde hun, ‘du lyder som en ærlig nok person, og jeg ved, du er i en papirstop, men jeg hjælper ingen mere, takket Billige Moncler Sale være de ændringer, oliebommen har bragt til North Dakota.’

Der er en North Dakota, der forsvinder, de gamle etniske grupper vaskes til homogenitet, min mor låser hendes dør nu hver gang, og vores arv af landdistrikterne stoicism og styrke bliver nostalgiens ting.